tirsdag 8. desember 2009

¡Vota!

Nå på søndag, 6. desember, var det valg her i Bolivia! Det var ikke lov til å kjøre og alle offentlige steder var stengt. For det første er dette en farlig dag å kjøre på (for meg så føles vel egentlig alle dager farlige…) fordi det er mye spenning blant folk som lett kan bli til aggresjon og opptøyer, men hovedgrunnen er at man skal ha respekt for valgdagen. ¡Tranquila! Tia Sonja, hun som jobber her på barnehjemmet i helgene, måtte rett og slett ta sykkelen fatt for å komme seg til valglokalet =) Jeg for min del fikk ikke se de biltomme gatene. Barnehjemmet ligger et sykke fra sentrum, litt ute på landet; en fem minutters biltur på hompete grusvei før man kommer til veiene der bilene kjører. Ettersom det meste var stengt, ble det heller ingen kirke på jentene denne dagen. Vi ruslet heller en liten tur bort til vår kjære nabo som har en stor, fin restaurant med svømmebassang. Nayjama heter restauranten. Vet ikke om maten er god der, men jente koste seg hvertfall i svømmebassenget!

Jeanett paa den hompete grusveien

Luciana og meg
De eldste jente
De minste jentene
Julia
Rosita
Ja, hvem vant så valget? Evo og partiet hans MAS (Movemiento hacia Socialismo) vant valget med hele 62,5 % av stemmene. De fikk et klart flertall i senatet, så framover kan vi grue/glede oss til å se hvordan Evo styrer med større spillerom! I sist periode hadde ikke MAS flertallet i senatet, så dermed er det nok mye Evo har spart seg for å sette i verk. Om Evo er bra skal jeg ikke utale meg for mye om. Jeg vet ikke alt for mye om poltikken her nede, verken om Evo eller de andre kandidatene som stilte til valget. Om Evo har jeg hørt både positivt og negativt, men bare positivt fra denne mannen: Alejandro, den ene av spansklærerene jeg har på spanskolen, er medlem av MAS. Jeg har hatt noen spansktimer der han har snakket med en voldsom entusiasme for sosialismen og Evo Morales! Ja, disse poltitiske samtalene med han er en opplevelse! I følge Alejandro er noe av det viktigste Evo kommer til å gjøre nå å sørge for at råvarer ikke går ut av landet. Sånn at bolivianske råvarer brukes på fabrikkene, i stedet for at disse råvarene går ut av landet og de samme råvarene kjøpes inn igjen fra andre land.


De flaggene som henger over gata er flagget til Evo sitt parit, MAS


Politisk reklame


Dobbel politisk reklame =P

Så kan man spørre seg om hvor korrupt dette valget var… Har lest at partier har tilbudt folk her som ikke er regisrerte (ja, det finnes mange av dem! Bare i Cochabamba bor det nok et par hundre tusen ekstra som “ikke finnes”) en identitet mot deres stemme i valget. Gladys, mi otra profesora en mi escuela de español, fortalte meg at mange stemmte på Evo med frykt. Evo er av urbefolkningen og godt likt blant de fattige. Noen steder på landsbygda ble folk truet med å bli eksludert fra samfunnet om de ikke stemte på Evo. I Sucre, om jeg ikke tar feil, var det over hundre stykker som hadde hadde stemt med det samme navnet! Valgsystemet her er ikke bunnsikkert, sikkert og visst, men en person kan heldigvis bare stemme en gang! Når man stemmer får man en fing duppet i noe blått, så heele fingen blir helt blå! Som et bevis på at man har stemt.


Avisa dagen etter valget

En president kan maksimum sitte to perioder, så etter disse 5 årene er Evo ferdig, om ikke han endrer lovene. Blir spennende å se hva mannen kommer til å gjøre for Bolivia!

Spennende med politikk? =)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar